Tisztelt Partnereink! Kedves Gyógyszertárvezetők!

A Magyar Gyógyszerész Kamara által megjelentetett, az Alma Okosvény alkalmazásról szóló közleményre vonatkozóan az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást nyújtani Önöknek.

Az egészségügyi szektorban az elektronikus egészségügyi integráció és az e-recept bevezetése az első átfogó fejlesztések, melyek a körülöttünk zajló digitális forradalom részeként valósulnak meg. Ebbe a sorba illeszkedik az Alma Okosvény is, mely a betegek rugalmas és kényelmes gyógyszerkiváltását támogatja. Meggyőződésünk, hogy élen kell járnunk azokban az innovációkban, melyek a betegek magasabb szintű kiszolgálását eredményezik az Alma Gyógyszertárakban. Ezen szolgáltatások jelentik a megkülönböztető előnyt a gyógyszertáraink számára, ezért fontos, hogy minél szélesebb körben kommunikáljuk és közismertté tegyük.

 

Az Alma Okosvény esetében is ezt tettük. A rendszer gyógyszertári fejlesztését és ismertetését követően, a betegeknek szóló kommunikáció mellett, az orvosoknak is tájékoztató levelet küldtünk az alkalmazás indulásáról.

Több szempontból is szükséges lépésnek tartjuk a vényeket felíró, terápiát elrendelő orvosok tájékoztatását.

  • Szakmailag indokolt a kommunikáció, mert az applikáció használata elősegíti az orvos által elrendelt gyógyszerek magasabb arányú kiváltását, a terápia hűséget, ezáltal a kezelés sikerét és a gyógyulást.

  • Meggyőződésünk az is, hogy az orvosoknak joguk van tudni, hogy a betegeiknek új, még nem ismert vény előjegyzési-kiváltási rendszer áll rendelkezésükre és joguk van megismerni azt. Mint fejlesztők és üzemeltetők úgy gondoljuk, hogy etikai szempontból az orvosokkal szemben fontos kötelességünknek tettünk eleget a tájékoztatással.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleményére reagálva  biztosítani szeretnénk arról, hogy a kommunikáció során nem kértük az orvosokat arra, hogy ajánlják betegeik számára az Alma Okosvényt, nem kértük és ösztönöztük a betegirányítással összefüggésbe hozható tevékenységre.  Az orvosi kommunikációnk kizárólag a fent megfogalmazott célok szellemében valósult meg.

Fontos számunkra, hogy a mindenkori jogi és etikai előírásokkal  összhangban működjünk, ezért a gyógyszertárakat érintő tevékenységeinket, fejlesztéseinket mindig szakértői vizsgálatnak vetjük alá. Így tettünk az Alma Okosvény fejlesztésekor és a kommunikáció elindítása előtt is, meggyőződésünk hogy jogszerűn, etikusan és a betegek javát szolgálva jártunk el.

 

Köszönettel és üdvözlettel,

Dr. Lázár Szabolcs
ügyvezető igazgató